Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

12 змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у грудні 2022 року

1) Нові розміри прожиткового мінімуму

За Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 грудня почнуть діяти нові розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, базово на одну особу він становитиме на місяць 2589 грн (узагальнений показник). Водночас для основних соціальних і демографічних груп населення буде встановлено такі показники прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн.

На що це вплине – читайте тут.

 

2) Індексація зарплати – нюанси у грудні

У жовтні 2022 року індекс інфляції становив 102,5%. Про читайте тут.

Він не вплинув на розмір коефіцієнтів. Тому всі роботодавці у грудні будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами листопада. Але показник індекса інфляції вплинув на ІСЦ за серпень-жовтень та вересень-жовтень, тому перше нарахування індексації чекатиме тих роботодавців, які збільшували оклади у липні та серпні 2022 року.

Також працює правило, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Але у грудні 2022 року поріг індексації вже  зміниться та становитиме 2684 грн. Про це ми писали тут.

 

3) З 1 грудня буде проведено перерахунки пенсій

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (він становитиме 2093 грн). У зв’язку з цим пенсійні виплати тих осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі, збільшаться на 66 грн. Більше про це тут.

 

4) З 1 грудня житлові субсидії та пільги призначатимуть органи ПФУ

Отримувачам, яким субсидія вже була призначена, повторно звертатися до органів ПФУ не потрібно: визначені органами соцзахисту виплати будуть надходити до завершення опалювального періоду. Докладніше за посиланням.

 

5) Щоб стати «спрощенцем» з I кварталу 2023 року – подайте заяву до 16 грудня

Перейти зі загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на «спрощенку» з I кварталу 2023 року потрібно подати до ДПС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 16 грудня 2022 року.

 

6) З 14 грудня посвідчення водія можна буде оформити без пластикових бланків

В Україні з 14 грудня можна буде здійснювати реєстрацію автомобіля чи оформити посвідчення водія без використання пластикових бланків.

 

7) З 20 грудня – новий звіт про обсяги імпорту непереробленої тютюнової сировини?
20 грудня набере чинності Наказ Мінфіну від 07.09.2022 р. №271, яким затверджено форму Звіту про обсяги імпорту неферментованої (непереробленої) тютюнової сировини, обсяги придбаної тютюнової сировини в осіб, які виробляють тютюнову сировину на митній території України, обсяги виробництва, реалізації виробникам тютюнових виробів та експорту ферментованої (переробленої) тютюнової сировини. ДПСУ у своєму розʼясненні підкреслила, що Звіт про обсяги імпорту непереробленої тютюнової сировини подається, починаючи зі звітного періоду за грудень 2022 року.

 

8) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2023 року слід подати заяву до 21 грудня.

 

9) Для отримання податкової знижки за результатами 2021 року – подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2022 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

 

10) З 29 грудня запрацює новий порядок інформування про бенефіціарів
Закон №2571 вніс зміни до порядку подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи. Добра новина: відтепер щорічного підтвердження відомостей про КБВ немає (ст. 17-1 вилучена зі Закону про держреєстрацію). Але подання інформації про КБВ у разі вчинення окремих реєстраційних дій залишається, проте запроваджуються поняття: відомості про КБВ, структура власності та інформація про КБВ та про структуру власності. Також вносяться зміни щодо способів подання саме відомостей про КБВ. Детально про це ми розповіли в аналітиці від редакції.

 

11) Карантин через ковід діє в Україні до 31 грудня

У серпні карантин через COVID-19 та режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту було продовжено на всій території України до 31 грудня 2022 року. Чи продовжать його далі, наразі невідомо.

 

12) Як працюватимемо у грудні?

У грудні традиційно ми мали б мати додатковий вихідний день – 25 грудня (Різдво Христове). Цього року він припадає на неділю. Зазвичай, вихідний переносився на наступний робочий день після нього (тобто понеділок 26 грудня цього разу). Але через війну працівники працюватимуть скоріш за все цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.