Затверджено Програму посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва у м. Івано-Франківську на 2019 – 2021рр.

Затверджено Програму посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва у м. Івано-Франківську на 2019 – 2021рр.

14.12.2018р. сесією міської ради затверджено Програму посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва у м. Івано-Франківську на 2019 – 2021рр. (далі – Програма).

Програма розроблена у співпраці з українсько-канадським Проектом "Партнерство для розвитку міст" (ПРОМІС) управлінням економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради, спільно з іншими структурними підрозділами виконавчого комітету, міської ради, а також за участю представників малого й середнього бізнесу, вищих навчальних закладів міста, громадських організацій та діючих структур по підтримці малого підприємництва.

           Програма визначає найбільш пріоритетні напрямкирозвиткуз врахуванням особливостей ведення бізнесу у м.Івано-Франківську, а також запропоновано заходи дляпокращення бізнес-клімату –середовищадіяльності малого й середнього підприємництва.           Головною метою Програми є забезпечення умов для посилення конкурентоспроможності малогой середнього підприємництва шляхом реалізації Плану заходів, що включає перелік конкретних проектів для покращення бізнес-клімату, розвитку бізнес-інфраструктури такомплексупослуг, доступу до фінансових ресурсів, посилення співпраці органів місцевого самоврядування, представників бізнесу, бізнес-об’єднань щодо спільного вироблення та реалізації політики розвитку підприємництва, а також покращення навичок та вмінь власників, персоналумалого й середнього бізнесу.           У ході розробки Програми проведено опитування підприємців, фокус-групові дослідження, бенчмаркінг міста, експрес-аналіз бізнес-клімату та сформовано бізнес-профіль м.Івано-Франківська.           Нормативно-правова база, на підставі якої розроблена Програма: закони України "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва", "Про стимулювання розвитку регіонів", "Про державні цільові програми", "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.05.2017р. №504-р "Про схвалення Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року", від 10.05.2018р. №292-р "Деякі питання реалізації Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року", інші законодавчі, програмні та нормативно-правові документи щодо регулювання та розвитку підприємництва.           Програма узгоджена із пріоритетними напрямами, завданнями та заходами, затвердженими Стратегією розвитку міста Івано-Франківська на період до 2028 року, національними пріоритетами щодо розвитку МСП та принципами Акту з питань малого бізнесу для Європи.           Завдання та заходи Програми розроблені з урахуванням завдань та заходів у відповідних галузях і сферах діяльності, окремих заходів міських цільових програм розвитку, затверджених міською радою. Заходи мають адресне спрямування з визначенням відповідальних виконавців, термінів реалізації, джерел та обсягів фінансування. Заходи Програми фінансуються за рахунок коштів міського, обласного бюджетів, субвенцій з державного бюджету, коштів підприємств, міжнародних фінансових організацій та інвесторів.     

 

Цілі та пріоритети розвитку у 2019-2021 роках:

Відповідно до Програми посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва в Івано-Франківську найбільш пріоритетними будуть заходи пов’язані з розвитком:

-    індустрії гостинності;

-    ІТ-середовища;

-    експортної діяльності;

-    навчальних програм і профорієнтації.

Основні цілі Програми:      

- покращення умов розвитку бізнес-клімату міста;

- розвиток жіночого підприємництва;

- співпраця влади та малого й середнього підприємництва;

-  залучення інвестицій в малий та середній бізнес;

- підвищення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва.

Основні завдання Програми:

- впровадження загальних освітніх програм;

- фінансові стимули;

- розвиток бізнес-інфраструктури;

- гендерний аналіз;

- навчання для жінок-підприємців;

- співпраця з малим і середнім бізнесом;

- промоція і профорієнтація;

- сприяння зовнішньоекономічній діяльності;

- підтримка розвитку ІТ-сфери;

- розвиток індустрії гостинності

Реалізація заходів Програми передбачено строком на 2019-2021 роки.