Міністерство економіки України  розповідає , що Кабінет міністрів України додав виробництво та торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, паливом, зберігання палива до переліку бізнесу, які в умовах воєнного стану не можуть починати діяльність на принципах декларування. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 10 вересня.

«Сьогоднішнє рішення дозволяє посилити контроль над обігом високоліквідних підакцизних товарів, які мають стратегічне значення для держави, – спирт та пальне. А також товари, які мають шкідливий вплив при споживанні, зокрема тютюну та алкоголю. При цьому потрібно розуміти: це не правило, а виняток. Уряд і надалі рішуче налаштований впроваджувати політику дерегуляції. З початку широкомасштабної агресії ми перевели понад 500 дозвільних процедур за декларативним принципом. Плануємо зменшити кількість видів дозвільних документів до п'яти. План відбудови України, представлений нашим західним партнерам у Лугано, передбачає цілу низку інших кроків, покликаних створити сервісно-спрямовану систему державного нагляду. При цій дерегуляції має бути виваженою та відповідати насамперед інтересам держави та суспільства», – розповіла Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Згідно з рішенням Уряду, до переліку підприємств, які в умовах воєнного стану не можуть починати роботу на принципах декларування, внесено діяльність у сфері виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, зерновим дистилятом, біоетанолом. А також виробництво і торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовують в електронних сигаретах. І, нарешті, діяльність із виробництва, торгівлі та зберігання пального. Відтепер усі ці види діяльності можуть провадитися лише на підставі ліцензії.

На переконання Міністерства економіки, даний крок збільшить надходження до місцевих бюджетів, передить можливості зловживання у сфері обігу товарів, які несуть небезпеку для життя та здоров’я населення.

раніше, раніше Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт про спрощення дозвільних процедур для отримання прав на землю та для початку будівництва під час реалізації проектів, спрямованих на відновлення економіки. Під час дії воєнного стану та у відбудовний період підприємці, які реалізують проекти, що входять до Переліку проектів відновлення економіки, підтримують максимально сприятливі умови для інвестування.