Семінар з керівниками та службами охорони праці підприємств Прикарпаття

Семінар з керівниками та службами охорони праці підприємств Прикарпаття

У середу, 20 лютого, на державному підприємстві ВО «Карпати» відбувся семінар з керівниками та службами охорони праці підприємств Прикарпаття. Всі вони зібралися на заводі, аби вивчити досвід підприємства в організації заходів із охорони праці.

За словами начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області Ігоря Якиміва, керівники підприємств не повинні шкодувати грошей на заходи пов’язані із охороною праці, адже в майбутньому кожна витрачена гривня вернеться сторицею, бо не буде травматизму. Він відзначає, що підприємство ВО «Карпати» вибрали для першої зустрічі-навчання не випадково, адже саме тут велику увагу приділяють цьому питанню. До того ж, минулого року підприємство стало кращим на Прикарпатті у сфері охорони праці у своїй категорії.

За словами генерального директора ВО «Карпати» Дмитра Втерковського, у минулому році підприємство витратило понад три мільйони гривень на заходи, пов’язані із охороною праці. Окрім того, розроблена спеціальна пам’ятка для майстрів, бригадирів, начальників цехів, щодо охорони праці. Вони із нею ознайомлюють працівників. Тобто, каже Дмитро Втерковський, у разі виникнення нестандартної ситуації, кожен знає, що він має робити і куди звернутися за допомогою. Таке серйозне ставлення до питань охорони праці цілком виправдало себе: за останніх два роки на підприємстві не було жодного випадку виробничого травматизму, - розповідає Дмитро Втерковський.

Разом з тим, за інформацією Ігоря Якиміва, у минулому році на підприємствах краю зафіксовано 108 випадків травматизму на роботі, потерпілими визнано 119 осіб, на жаль, 18 людей загинули на робочих місцях.
У свою чергу начальник відділу охорони праці ВО «Карпати» Дмитро Лукань відзначає, підприємство системно дбає не тільки про безпеку, а і комфорт працівників. На заводі встановлені додаткові мережі опалення цехів, дільниць відділів та систем кондиціонування та вентиляції, що дозволило покращити температурний режим приміщень, особливо у літній період.

Окрім того, відзначає Дмитро Лукань, ВО «Карпати» безкоштовно довозить працівників на роботу і назад додому, забезпечує робочим одягом. На території заводу працює три їдальні та новий медпункт, в якому можна отримати не тільки медичну допомогу, а і пройти плановий медичний огляд.

До речі, за словами Дмитра Втерковського, підприємство приділяє значну увагу саме медичним оглядам, адже ніде правди діти, деякі люди можуть придбати «листок здоров’я», а згодом виявиться, що вони не можуть виконувати певний вид робіт.

Про те, що питання проведення медоглядів на підприємствах має стати одним із пріоритетних напрямків, говорить і Ігор Якимів. За його словами, керівнику необхідно мати достовірну інформацію про стан здоров’я своїх працівників, щоби запобігти ситуаціям, які можуть привести до виникнення виробничого травматизму.

Окрім того, всі учасники семінару мали змогу ознайомитися із умовами роботи в цехах та побачити роботу медпункту.