Підсумки діяльності промислового комплексу м. Івано-Франківська за 2017 рік

Підсумки діяльності промислового комплексу м. Івано-Франківська за 2017 рік

У місті Івано-Франківську здійснюють свою діяльність 3209 економічно активних підприємств, з них 4 (0,1%) великих підприємства, середніх – 125 (3,9%), малих – 3080 (96%).

Промисловий комплекс міста представлений багатьма галузями.

Обсяг реалізованої продукції промисловими підприємствами основного кола за 2017 рік склав 10919,1 млн.грн. проти 10343,6 млн.грн. за 2016 рік, приріст становить 105,6%.

Обсяг реалізації продукції підприємствами переробної промисловості становить 37,4% в загальному обсязі реалізації. Найбільшу питому вагу у структурі реалізації підприємств переробної галузі займали підприємства машинобудування і виробництво металевих виробів (56,4%), з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (23,4%), виробництво гумових і пластмасових виробів (7,6%), виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність (5,2%).

Підприємствами харчопереробної промисловості у 2017 році реалізовано продукції на суму 954,8 млн.грн. проти 1,4 млрд.грн. у 2016 році, що становить 67,5%. Спад обсягів реалізації підприємств харчопереробної галузі зумовлено зниженням обсягів виробництва та реалізації відповідно на таких підприємствах: ТОВ "Імперово Фудз", ТОВ "Карпатська горілчана компанія" та припинення виробництва на Івано-Франківському ОДОСП.

Варто відмітити, що решта бюджетоутворюючих харчопереробних підприємств працюють стабільно та з нарощенням обсягів. Зокрема, зросли обсяги реалізованої продукції ТДВ "Івано-Франківський хлібокомбінат" (120,6%), ТОВ "Лігос" (143,5%), ПАТ"Івано-Франківська харчосмакова фабрика" (115,6%).

Спостерігається ріст на 15,2% обсягів реалізації продукції машинобудівних підприємств та підприємств з виробництва металевих виробів.

 Зокрема, обсяги реалізації цієї галузі за січень-грудень 2017 року склали 2305,1 млн.грн. проти 2000,8 млн.грн. за аналогічний період попереднього року.

Підприємства, які спеціалізуються на виготовленні виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності у 2017 році наростили обсяги реалізації у порівнянні з минулим роком на 11,5%. На 5,3% знизили обсяги реалізації підприємства - виробники пластмасових і гумових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції.

Сприятливе бізнес-середовище дозволяє субʼєктам господарювання, в тому числі і підприємствам – виробникам, що є особливо важливим, підтримувати стабільний фінансово-господарський розвиток, здійснювати модернізацію обладнання та розширювати виробничі потужності, тобто ставати більш конкурентоспроможними як на українському, так і на міжнародному ринках. Такі процеси потребують створення нових робочих місць.

Впродовж 2017 року тільки на промислових підприємствах "основного кола" створено 636 нових робочих місць.

Вже другий рік поспіль у місті гостро відчувається нестача робітничих кадрів. У співпраці з міським центром зайнятості, машинобудівними підприємствами (ДП ВО "Карпати", ТОВ "Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед", ТОВ "Електролюкс Україна") проведено значну роботу щодо інформування через місцеві ЗМІ, офіційну веб-сторінку міста, тощо про наявність вакансій та потребу у кваліфікованих працівниках.

З метою відновлення ефективної фінансово-господарської діяльності у серпні 2017 року Івано-Франківська міська рада придбала 99,5% акцій ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод". В Антимонопольний комітет України подано заяву про надання дозволу на концентрацію, який необхідний для передачі Фондом державного майна України пакету акцій підприємства Івано-Франківській міській раді.

Для популяризації місцевої продукції та сприяння в реалізації місцевим товаровиробникам проводяться промоційні акції "Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям", щорічні передсвяткові ярмарки, тематичні фестивалі тощо, в яких взяли участь понад 30 промислових підприємств харчопереробної галузі, машинобудівної, легкої та інших галузей промисловості та підприємці Івано-Франківська.

З метою відзначення найуспішніших суб'єктів господарської діяльності та ознайомлення громади міста з їх здобутками проведено щорічну церемонію нагородження переможців акції вшанування лідерів економічного розвитку "Тріумф-2016".

Дієвим органом для обміну успішними практиками та вирішення проблемних питань є Дорадча рада при міському голові, на засіданнях якої активно обговорюються актуальні питання, в тому числі в сфері земельних відносин. В результаті прийнято рішення сесії міської ради щодо зменшення ставки орендної плати до 2% для підприємств переробної галузі.

У 2017 році випущено 5 тисяч багатофункціональних пластикових "Карток іванофранківця", які отримали найбільш незахищені верстви населення, зокрема інваліди першої групи, багатодітні, малозабезпечені сім’ї, ветерани ОУН-УПА, репресовані та люди похилого віку, розмір пенсії яких мінімальний. Власники "Картки іванофранківця" мають можливість придбати продукти харчування першої необхідності зі знижками у спеціальних магазинах, ліки в окремих аптеках міста (перелік розміщено на офіційній веб-сторінці), а також безкоштовно навчатися комп’ютерної грамоти на базі бізнес-інкубатору, переглянути фільм у кінотеатрі "Люм’єр" зі знижкою 50% на квитки.

Організовано участь керівників промислових підприємств у Конгресі ініціатив Східної Європи 25-26 вересня 2017 року у м.Люблін (Республіка Польща), а також у грудні 2017 року у виставці-ярмарку органічної продукції ЕКОГАЛА у м.Жешув (Республіка Польща). Місцеві харчопереробні підприємства мали змогу представити свою продукцію, ознайомитися з інноваційними видами органічних продуктів польських товаровиробників та перейняти досвід з їх виробництва, провести двосторонні зустрічі з представниками польського бізнесу.

Однак, у 2017 році невирішеними залишись питання щодо:

- передачі Фондом державного майна України придбаного пакету акцій ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод" Івано-Франківській міській раді, що унеможливлює виконання бізнес-плану розвитку підприємства та відповідно відновлення його ефективної діяльності;

- відновлення фінансово-господарської діяльності на Івано-Франківському обласному державному об'єднанні спиртової та лікеро-горілчаної промисловості;

- нестача кваліфікованих робітничих кадрів.