Підприємці – надійна підтримка економічного фронту України

Підприємці – надійна підтримка економічного фронту України

Підприємці – надійна підтримка економічного фронту України

Щороку в першу неділю вересня в Україні відзначається День підприємця. Бути підприємцем у наш нелегкий час – справжній подвиг.

Повномасштабне російське вторгнення змусило багатьох власників бізнесу в Україні змінити звичайний темп роботи, розташування місця та взагалі переорієнтуватися. Перед економікою Івано-Франківська із початком повномасштабного вторгнення стали нелегкі виклики:

- зруйновані логістичні зв'язки. Це найскладніше для всіх, після підприємців, терміново доводилося шукати інгредієнти, упаковку, можливості збуту продукції.

- браккваліфікованих кадрів. Ми бачили зачинені магазини, коли мамами разом із дітьми виїхали за кордон. І вже не було з ким працювати. Також багато людей мобілізовано. Скажімо, на ВО «Карпати» мобілізували понад 120 осіб. До липня підприємства виплачували мобілізованим середню заробітну плату. Тільки на «Карпатах» сума таких витрат склала понад 8 мільйонів. Це величезний тягар економічний, так як ці витрати включаються у витрати, собівартість продукції. підприємство несе додаткові збитки. Крім того, маємо нестачу кваліфікованих кадрів. Люди пішли, а тепер на їх зміну треба вчити нові.

якщо на складну економічну швидкість, то частина підприємців Івано-Франківської міської територіальної громади змогла відновити свою діяльність та бути доброю успішними.

         В Івано-Франківській міській територіальній громаді, при важкій економічній ситуації через війну, станом на 30.08.2022р. зареєстровано 31904 суб'єкти підприємницької діяльності, з них 14908 є юридичними особами та 17003 - фізичні особи-підприємці. Упродовж січня-серпня поточного року зареєстровано 183 юридичних особи та 793 фізичних осіб-підприємців.

Для допомоги бізнесу під час війни держава здійснила ряд заходів. В основному, ці ініціативи стосуються пільгових умов оподаткування. Запроваджено нову єдину податку в розмірі 2% замість 5% — перейти на неї можуть діяти та новостворені групи ФОП 3. Проте, задля підтримки економіки багатьох суб'єктів господарювання свідомо планують не переходити на нижчі ставки та сплачують податки завчасно і в повному обсязі. Про це свідчення і надходження до бюджету міської територіальної громади, зокрема єдиного податку. Так, за січень-серпень 2022 року до бюджету надійшло 291 млн грн, що на 12% більше, ніж у минулому році за цей же період.

Підтримка бізнесу не тільки в тому, що він не зупинив роботу, а й у тому, що підприємці її продовжили, виплачують зарплату працівникам, а також допомагають кому як може. Багато підприємців Івано-Франківської громади займаються благодійністю та допомагають українським захисникам під час воєнного стану:

- допомагають у докомплектуванні батальйонів ЗСУ та ТрО Івано-Франківської області;

- надання гуманітарної допомоги регіонам, які знаходяться в зоні бойових дій та внутрішньо переміщеним особам;

- надання безкоштовного харчування для правоохоронних органів та військовослужбовців;

- надання власної продукції та послуг на потреби тероборони та ЗСУ;

- перераховувати заробітну плату та виручку на підтримку Збройних сил України;

Підприємці спільноти з міською владою запустили ініціативу "Save Business Now". Першим продуктом ініціативи стала релокація підприємств до Івано-Франківської області. Станом на сьогодні вже допомагають з релокацією 35 компаній, 12 із яких розмістилися разом на «Промприладі».

З нагоди дня підприємця на оперативній нараді міського голови Руслан Марцінків подякував підприємцю за активну громадську та волонтерську діяльність та вручив подяки:

Ярославу Сухоребському, керівнику ТОВ "Прикарпатський торговий дім";

Ігорю Остяку, директору Івано-Франківського учбово-виробничого підприємства УТОГ;

Віктору Корбецькому, власнику ТОВ "Франко-Пак";

підприємці Лесі Аронець;

Роману Куліковському, керівнику пабу "Баварія";

Христині Васильчук , керівниці ресторану "Панорама Паб"

Василю Баваровському, волонтеру асоціації рестораторів Івано-Франківська;

Тетяни Миронові, керівниці ресторану "Copper Head";

Назару Перевозчикову, керівнику ресторану "Холодець";

Анні Гойсан, керівниці ресторану "CALIFORNIA".

Бажаємо підприємцям, насамперед, процвітання бізнесу та стабільної ситуації в країні, виправданих ризиків, перспективних проектів, успішних угод, чесних партнерів, а ще – міцного здоров’я, підтримки ваших близьких, безкорисливих друзів. Нехай у вашому житті буде і матеріальний достаток, і задоволення від чесно виконаної роботи. Успіхів вам у всьому!