Підсумки діяльності промислового комплексу м. Івано-Франківська за 2016 рік

Підсумки діяльності промислового комплексу м. Івано-Франківська за 2016 рік

Завдяки багатогалузевості промислового комплексу, наявності у місцевих підприємств замовлень, ринків збуту в країнах Європейського Союзу (а це 56,5% експорту товарів у країни ЄС від загального обсягу експорту по місту) промисловими підприємствами міста за 2016 рік досягнуто збільшення обсягів реалізації продукції на 2% у порівнянні з попереднім роком.

Обсяг реалізованої промислової продукції за 2016 рік в м.Івано-Франківську склав 10 343 млн.грн. (проти 10 177 млн.грн. за 2015 рік). У розрахунку на одного мешканця міста обсяг реалізованої промислової продукції склав 41,4 тис.грн. Частка підприємств переробної галузі у структурі загального обсягу реалізації складала 40,6%. Значну питому вагу у структурі реалізації підприємств переробної галузі займали підприємства машинобудування і виробництва металевих виробів (47,7%) та підприємства з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (33,7%). Завдяки розширенню виробничих потужностей (відкрито два нових цехи на ВО "Карпати"), ринків збуту тощо значно зросли обсяги реалізації машинобудівних підприємств та підприємств з виробництва металевих виробів, приріст яких за звітний рік становив 159,4%. Беззаперечними лідерами галузі є ДП ВО "Карпати" (408,9%), ТОВ "Електролюкс Україна" (135,4%), ТОВ "Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед" (160,1%).

В той же час, через трудову міграцію за кордон виникла проблема у забезпеченні робітничими кадрами даних промислових підприємств, адже ними у 2016 році створено 2300 нових робочих місць. Завдяки проведеній ефективній роботі у співпраці з міським центром зайнятості, інформуванню через місцеві ЗМІ та офіційну веб-сторінку міста на ДП ВО "Карпати" працевлаштовано 2113 осіб і станом на 01.01.2017р. кількість працюючих на підприємстві зросла до 3700; на ТОВ "Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед" працевлаштовано 184 особи і кількість працюючих на підприємстві становить 680 осіб.

З метою залучення на підприємства міста молодих кваліфікованих спеціалістів робітничих спеціальностей, усунення дисбалансу між ринком освітніх послуг і ринком праці створено міську Дорадчу раду керівників промислових підприємств і закладів професійної технічної освіти з підготовки кваліфікованих спеціалістів робітничих спеціальностей та підписано Меморандум про співпрацю виконавчого комітету міської ради та ПТУ.

Також для налагодження ефективної взаємовигідної співпраці у напрямку залучення наукового потенціалу вищих навчальних закладів до розв'язання актуальних проблем розвитку економіки міста Івано-Франківська, підписано Меморандуми про співпрацю виконавчого комітету з Державним вищим навчальним закладом "Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу", Державним вищим навчальним закладом "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" та Приватним вищим навчальним закладом "Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького".

Велика увага приділяється сприянню покращенню діяльності місцевих товаровиробників з метою збільшення обсягів реалізації їх продукції. Проведено виставково-ярмаркові заходи: передсвяткові ярмарки харчової продукції, ярмарки-виставки різноманітних хлібобулочних та кондитерських виробів на фестивалі "Свято хліба", акції "Купуємо івано-франківське - даємо роботу іванофранківцям", в яких взяли участь понад 100 суб’єктів господарювання, серед них 22 промислових підприємства.

Також надано сприяння місцевим виробникам харчової галузі у розширенні фірмової торгової мережі, торгових павільйонів, активізації співпраці з великими торговельними центрами міста, зокрема підприємствам ТДВ "Івано-Франківський хлібокомбінат" та ТДВ "Івано-Франківський міськмолокозавод". Як результат, станом на 01.01.2017 року в місті функціонує 101 об’єкт фірмової торгівлі місцевих виробників, у тому числі 33 об’єкти – тимчасові споруди.

Розроблено та постійно оновлюється он-лайн ресурс товарів місцевих виробників http://localproducts.if.ua .

З метою визначення його найуспішніших суб'єктів господарської діяльності, вшанування лідерів економічного розвитку та ознайомлення громади міста з їх здобутками 25 березня проведено 13-ту церемонію нагородження переможців акції вшанування лідерів економічного розвитку "Тріумф-2015". Переможців визначено у десяти номінаціях.